Η κατασκήνωση «Μια φορά κι έναν καιρό..» ιδρύθηκε το 1999 στην Νέα Σκιώνη Χαλκιδικής . Είναι κατασκήνωση οικογενειακού χαρακτήρα όπου όλοι γνωρίζουν όλους, όλοι είναι μια μεγάλη υπέροχη παρέα, κανείς δεν είναι μόνος του. Είμαστε ο ιδανικότερος χώρος για να κοινωνικοποιηθεί ένα παιδί και να περάσει από το εγώ στο εμείς και να χτίσει παντοτινές φιλίες. Περισσότερο όμως, είμαστε ένα σχολείο ζωής για τα παιδιά.

Τα παιδιά που μαθαίνουν να συναναστρέφονται με άλλους και κατανοούν πως νιώθουν οι άλλοι γύρω τους, τείνουν να έχουν καλύτερο μέλλον επαγγελματικά, νιώθουν μεγαλύτερη ικανοποίηση και επιτυγχάνουν τους στόχους τους με επιτυχία, σε σχέση με παιδιά που δυσκολεύονται ή δεν κοινωνικοποιούνται.

Εδώ ο κατασκηνωτής κοινωνικοποιείται μέσα από την συμβίωση, μέσα από την συλλογική δραστηριότητα, κάνει νέους φίλους και γίνεται μέλος της κατασκηνωτικής κοινωνίας. Τα παιδιά μαθαίνουν πως με το να συνεισφέρουν στην κατασκηνωτική ζωή, συμμετέχουν στην ίδια την ζωή και γίνονται ένα κομμάτι της. Από την συμμετοχή σε ομαδικές δραστηριότητες μέχρι την καθημερινή καθαριότητα και ψυχαγωγία οι κατασκηνωτές μας μαθαίνουν να λειτουργούν συλλογικά, επιβραβεύονται για την συλλογική τους προσπάθεια και γνωρίζοντας από πρώτο χέρι πόσο δύσκολο είναι να κάνεις εσύ ο ίδιος μεμονωμένα θυσίες που θα ωφελήσουν την ομάδα, πιστεύουν περισσότερο στις δυνάμεις τους, δεν θεωρούν δεδομένο ότι κάποιος άλλος θα τις κάνει αντί για αυτούς, δίνοντάς τους έτσι τα εφόδια για να αναλαμβάνουν και να επιτυγχάνουν τους στόχους τους στο μέλλον.

Στην κατασκήνωση μας, τα παιδιά βρίσκουν ένα σωστό τρόπο διαπαιδαγώγησης που αργότερα θα τους βοηθήσει να διαμορφώσουν μια πιο επιτυχημένη ζωή. Όπως ο γονέας έτσι και η κατασκήνωσή μας, γίνεται αγωγός συμπεριφοράς και κανόνων για το παιδί. Όχι μέσα από αυστηρή επιβολή των κανόνων αλλά με την ορθολογική κατεύθυνση των παιδιών στην σωστή λειτουργία της κατασκήνωσης και συμπεριφοράς σε αυτή, τα παιδιά μαθαίνουν να σέβονται τους κανόνες και τους υπόλοιπους κατασκηνωτές και όλα αυτά σε ένα υπέροχο περιβάλλον, με παιχνίδι και διασκέδαση, χωρίς να νιώθουν καταπίεση.

Για την σωστή διαπαιδαγώγηση και καλλιέργεια ενός παιδιού σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και το περιβάλλον. Σε αυτό η κατασκήνωσή μας παρουσιάζει πληθώρα πλεονεκτημάτων. Τα παιδιά έρχονται κοντά στην φύση, μαθαίνουν για την παράδοση και την σοφία των προγόνων μας, λειτουργούν κατά ομάδες και μαθαίνουν πρακτικά με την δική τους συμμετοχή, εξερευνούν… Ανεξαρτητοποιούνται από τους γονείς και χωρίς την καθοδήγησή τους μαθαίνουν να πιστεύουν περισσότερο στις δυνάμεις τους.

 

Καλοκαίρι σημαίνει θάλασσα!

Στις ιδιαίτερα προσφιλείς δραστηριότητες για τους κατασκηνωτές μας περιλαμβάνονται η πισίνα, η τεράστια νεροτσουλήθρα, το υδάτινο πάρκο μας καθώς και το καθημερινό κολύμπι στην υπέροχη γαλάζια θάλασσα της Νέας Σκιώνης, Χαλκιδικής που έχει βραβευτεί με γαλάζια σημαία.

Σε κάθε αθλητική δραστηριότητα ομαδική ή ατομική, στο ποδόσφαιρο, στο μπάσκετ, στο βόλεϊ, στα extreme sports, στην ιππασία, στον στίβο κτλ. εκτός από την άσκηση του σώματος καλλιεργείται η ευγενής άμιλλα και το αθλητικό πνεύμα. 

Στις εικαστικές δραστηριότητες οι κατασκηνωτές έχουν την δυνατότητα να εκφραστούν ελεύθερα, να εκθέσουν τις δημιουργίες τους, να ανακαλύψουν το ταλέντο τους και να χαρίσουν διακρίσεις στην ομάδα τους. Κάποιες από αυτές είναι η δημιουργία αντικειμένων με ανακυκλώσιμα υλικά που υπάρχουν στην κατασκήνωση, καθώς και η δημιουργίες με πηλό και τροχό.

Στις ψυχαγωγικές δραστηριότητες είμαστε πρωτοπόροι γιατί εκτός από τις ψυχαγωγικές θεματικές βραδιές, τη μουσική, το χορό και τα νυχτερινά παιχνίδια, οργανώνουμε θεατρικό παιχνίδι και επιπλέον προσφέρουμε την υπέροχη εμπειρία του μαύρου θεάτρου στο οποίο πρωτοπορήσαμε και εξελίξαμε καλλιτεχνικά.

Και ενώ τα παραπάνω ίσως θα ήταν αρκετά για ονειρεμένες διακοπές εμείς δεν σταματάμε εδώ. Συγκριτικό πλεονέκτημα στα προγράμματα της κατασκήνωσής μας είναι η ανάπτυξη του πνεύματος κάθε κατασκηνωτή.  Με το πνεύμα και την καλλιέργειά του ασχολούνται τα βιωματικά μας εργαστήρια. Εδώ μεταλαμπαδεύεται η ανθρώπινη σοφία και η επινοητικότητα στα παιδιά και στους νέους. Η σπουδαιότητα αυτών των προγραμμάτων κάνει την κατασκήνωσή μας ξεχωριστή και απαραίτητο πολιτισμικό κρίκο ανάμεσα στην εκπαίδευση και στην αγωγή των παιδιών και των νέων.  Για το έργο αυτό η κατασκήνωσή μας έχει αποκομίσει διακρίσεις από εγχώριους και διεθνείς οργανισμούς.

Χαρακτηριστικό της φιλοσοφίας μας είναι το γεγονός ότι παρ’ όλες τις διακρίσεις μας δεν εφησυχάζουμε και στόχος μας είναι να ανεβάζουμε τον πήχη της ποιότητάς μας συνεχώς ώστε να γινόμαστε ακόμα πιο χρήσιμοι στους κατασκηνωτές μας